Projekt narzędzia usprawniającego proces kontroli niezgodności w zakładzie produkcyjnym - Jasiaczyk, Weronika; Staniec, Iwona; Depta, Adam (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2023)
Prowadzenie analizy procesów pod kątem niezgodności umożliwia przedsiębiorstwu ciągłe doskonalenie. Zbudowanie narzędzia w zakresie eliminacji niezgodności umożliwiającego kontrolę nad realizacją działań zapobiegawczych i akwizycję danych jest więc działaniem koniecznym. W literaturze przedmiotu mało jest przykładów pokazujących praktyczne zastosowanie metod Ishikawy, Pareto-Lorenza czy FMEA oraz stworzonych na ich podstawie narzędzi w zakładach produkcyjnych w celu usprawnienia procesu sterowania. Celem przedstawionych rozważań jest analiza procesu kontroli niezgodności w badanym zakładzie produkcyjnym, wskazanie przyczyn generujących największą liczbę zarejestrowanych niezgodności oraz zaprojektowanie narzędzia pozwalającego usprawnić dany proces i zminimalizować występowanie wad. W tym celu przedstawiono możliwości zastosowania metody Ishikawy, Pareto-Lorenza oraz FMEA.

Conducting an analysis of processes in terms of nonconformities enables the enterprise to continuously improve. Construction of a tool in the scope of elimination of nonconformities enabling control over the implementation of preventive actions and data acquisition is, therefore, a necessary action. In literature, there is a lack of examples showing practical use of Ishikawa, Pareto-Lorenz, or FMEA methods and tools created on their basis in production plants in order to improve the control process. The aim of the presented considerations is to analyse the process of controlling nonconformities in a studied production plant, to indicate the causes generating the largest number of registered nonconformities, and to design a tool allowing to improve a given process and minimize the occurrence of defects. For this purpose, the possibilities of implementing the Ishikawa, Pareto-Lorenz, and FMEA methods are presented.
Design of a tool to improve the non-compliance process in manufacturing plant
Keywords: proces kontroli niezgodności; eliminacja niezgodności; metody wspomagające kontrole nad niezgodnościami; metoda Ishikawy; nonconformity control process; elimination of inconsistencies; methods supporting control over non-conformities; Ishikawa method