Metrologia elektryczna i elektroniczna - Derlecki, Stanisław (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010)
W podręczniku podano podstawy metrologii, a także klasyfikacje, zasady działania i właściwości metrologiczne narzędzi pomiarowych. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów wydziałów elektrycznych uczelni technicznych. Może być przydatny inżynierom i technikom elektrykom i elektronikom.
Red. naukowy Wydziału : Ostalczyk, Piotr
Keywords: pomiary elektryczne - podręczniki akademickie; pomiary elektroniczne - podręczniki akademickie; metrologia; przekładniki; przyrządy pomiarowe; electrical measurements - academic textbooks; electronic measurements - academic textbooks; metrology; transformers; measuring instruments