Nowoczesne kierowanie ludźmi : wywieranie wpływu i współdziałanie w organizacji - Penc, Józef (Difin, 2007)
Książka jest pozycją traktującą o istocie, metodach i stylach kierowania ludźmi w nowej organizacji - organizacji opartej na wiedzy. W takiej organizacji najważniejsza jest umiejętność menedżera takiego współdziałania z ludźmi, by cały swój potencjał wiedzy i energii angażowali w efektywne działanie organizacji, uzyskując przy tym satysfakcję. Wielu naszych menedżerów takich umiejętności jeszcze nie posiada. Transformacja spowolniła ten proces, zmiany wstrząsowe dla przedsiębiorstw okazały się traumatyczne: wielu pracowników straciło pracę, a ci, co ją zachowali, stali się kapitałem zmiennym podlegającym szybkiej erozji. Stosunki pracy uległy anomii, a podjęte wysiłki dla wprowadzenia nowych wartości, norm i wzorów zawartych w kulturze kapitalistycznej i rynkowej nie zaowocowały aktywnym udziałem pracowników w sferze zarządzania ani też troską kierownictwa o lepsze ich warunki pracy i życia w pracy. Obecnie stosunki między pracownikami a przedsiębiorcami ulegają zmianie: pracownicy przestają być „zasobami ludzkimi” i występują jako posiadacze kapitału wiedzy i umiejętności, jako kapitał intelektualny. Ten kapitał staje się w nowoczesnej firmie krytycznym czynnikiem konkurencji i kreowania sukcesu. Rośnie też rywalizacja między przedsiębiorstwami o jego pozyskanie. Umiejętność gospodarowania zasobami kapitału ludzkiego staje się coraz cenniejsza. Rozsądne nim zarządzanie stanowi dziś wyzwanie dla wszystkich nowocześnie myślących menedżerów. W podjęciu tego wyzwania powinna im pomóc niniejsza książka. Jej lektura powinna ich lepiej przygotować do podjęcia zadań jutra. Tworzą one bowiem nowy kontekst wymuszający nowe wzory myślenia i działania.
Keywords: zarządzanie; personel - kierowanie; zachowania w organizacji; zarządzanie wiedzą; uzdolnienia kierownicze; management; staff - management; behavior in the organization; management of knowledge; leadership skills