Diagnostyka procesu szlifowania kłowego wałków. - Lajmert, Paweł; Kruszyński, Bogdan; Sikora, Małgorzata; Ostrowski, Dariusz (Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich, 2014)
W procesie monitorowania szlifowania kłowego wałków może być rejestrowanych szereg sygnałów pomiarowych takich jak składowe siły szlifowania, sygnały drgań, czy emisji akustycznej. W artykule porównano różne metody przetwarzania sygnałów w dziedzinie czasu, częstotliwości oraz czasu i częstotliwości w zastosowaniu do diagnostyki procesu szlifowania kłowego wałków. Opisano wady i zalety poszczególnych metod. Przedstawiono wyniki klasyfikacji stanu procesu szlifowania.
Diagnostics of cylindrical plunge grinding process.
Keywords: szlifowanie; szlifowanie kłowe; wałki; przetwarzanie sygnałów; diagnostyka