50 lat Wydziału Mechanicznego Politechniki Łódzkiej : zeszyt jubileuszowy - (:unkn) unknown (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 1995)
26 czerwca 1945 roku odbyło się pierwsze posiedzenie Rady Wydziału Mechanicznego Politechniki Łódzkiej. W pięćdziesiątą rocznicę tego wydarzenia wydaliśmy ten Zeszyt z myślą o wszystkich, którzy otrzymali tu zaszczytne miano inżyniera oraz o tych, którzy związali z Wydziałem swoje życie zawodowe. Przypomina on historię Wydziału tym spośród nas, którzy ją tworzyli oraz zapoznaje z historią Wydziału tych, którzy jej jeszcze nie znają. Nazwiska kolegów odnajdywane na kartach Zeszytu pozwolą przenieść nasze myśli w stare dobre czasy, gdy my byliśmy młodzi, a całe życie było przed nami. Każdego spośród nas, kto zadumał się nad przeszłością, niech optymizmem napawa fakt, że mimo burzy komercjalizacji przetaczającej się nad naszym krajem, ciągle liczne jest grono młodych ludzi ubiegających się o najbardziej zaszczytne miano przydawane w kręgu naszej, europejskiej cywilizacji: miano inżyniera.
Sygn. 378.6.67
Keywords: Politechnika Łódzka; Politechnika Łódzka - historia; Wydział Mechaniczny Politechniki Łódzkiej; Wydział Mechaniczny - historia; Lodz University of Technology; Lodz University of Technology - history; Faculty of Mechanical Engineering - Lodz University of Technology; Faculty of Mechanical Engineering - history