Doktryny zjednoczeniowe Ojców Europy drogą do pogłębionej integracji (smart specialisation) Wielkie nazwiska – wielkie marki. - Greta, Marianna; Kowalski, Jarosław; Tomczak-Woźniak, Ewa (Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2016)
„Aby drogę mierzyć przyszłą, trzeba pomnieć skąd się wyszło” – tymi słowami Cyprian Kamil Norwid chciał uświadomić nam wielkie znaczenie przeszłości, którą traktować należy jako drogowskaz do budowania dobrej i bezpiecznej przyszłości. Zgodnie z tym mottem, by zrozumieć integrację europejską, jej cele, sens istnienia, a także konieczność jej kontynuacji i pogłębiania, należy powrócić do źródeł Wspólnot Europejskich. Zaś tymi źródłami są doktryny Ojców Europy oraz pozostałych „konstruktorów” i realizatorów europejskiego procesu integracji, ludzi, których wyobraźnia intelektualna wykraczała ponad wąskie widzenie interesów narodowych.
Politechnika Łódzka, Wydział Organizacja i Zarządzania, Katedra Integracji Europejskiej i Marketingu Międzynarodowego
Lodz University of Technology, Faculty of Organization and Management, Department of European Integration and International Marketing
Keywords: procesy integracyjne; inteligentna specjalizacja; ojcowie Europy; integracja europejska; integration processes; smart specialisation; fathers of Europe; european integration