Badania porównawcze temperatury warstwy wierzchniej w procesie elektroerozyjnego szlifowania (AEDG) materiałów trudnoobrabialnych - Gołąbczak, Andrzej; Święcik, Robert; Gołąbczak, Marcin; Stańczyk, Bartosz (Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich, 2014)
W artykule przedstawiono wyniki badań temperatury warstwy wierzchniej w procesie elektroerozyjnego szlifowania (AEDG) i porównawczo w procesie szlifowania konwencjonalnego materiałów trudno-obrabialnych (stopu tytanu 6TiAl4V i węglików spiekanych S20S). W porównywanych procesach szlifowania zastosowano ściernice supertwarde ze ścierniwa z regularnego azotku boru (CBN) i diamentu syntetycznego (SD) ze spoiwem metalowym.

In the article the temperature investigation results of surface layer during electrodischarge grinding process (AEDG) and comparatively during conventional grinding process of hard machinable materials (6TiAl4V titanium alloy and S20S sintered carbide) have been presented. In compared grinding processes the superhard grinding wheels with a binder made of cubic born nitride (CBN) and made of synthetic diamond (SD) have been applied.
Comparative studies of the surface layer temperature during abrasive electrodischarge grinding process (AEDG) of hard machinable materials.
Keywords: warstwa wierzchnia; szlifowanie; proces elektroerozyjnego szlifowania; szlifowanie konwencjonalne; materiały trudno-obrabialne; stop tytanu; węgliki spiekane; ściernice