Kręgiel, D.Drewicz, E.2021-05-182021-05-182001Kręgiel D., Drewicz E., Zanieczyszczenia powietrza grzybami strzępkowymi i jego wpływ na jakość mikrobiologiczną opakowań jednostkowych dla przemysłu mleczarskiego. W: Rozkład i korozja mikrobiologiczna materiałów technicznych : II Konferencja Naukowa Łódź 2001: materiały konferencyjne, Wydawca Politechnika Łódzka, Łódź 2001, s. 123-127, ISBN 83-87202-93-2.83-87202-93-2http://hdl.handle.net/11652/3436Badano wpływ zanieczyszczenia powietrza hali technologicznej grzybami strzępkowymi na jakość mikrobiologiczną produkowanych opakowań jednostkowych dla przemysłu mleczarskiego. W warunkach wadliwie działającej wentylacji, średnie kwartalne zanieczyszczenie powietrza hali technologicznej zarodnikami pleśni było zróżnicowane i wyraźnie zależało od pory roku. Mikroflorę powietrza hali technologicznej stanowiły rodzaje pleśni: Penicillium, Cladosporium, Alternaria i Fusarium. Zanieczyszczenie mikrobiologiczne powietrza hali produkcyjnej miało istotny wpływ na jakość mikrobiologiczną opakowań. Modernizacja systemu wentylacyjnego pozwoliła na 94% redukcję zanieczyszczeń grzybami strzępkowymi pochodzącymi z powietrza atmosferycznego.The influence of technology hall air on the rnicrobial quality of plastic pots for dairy industry was studied. When the ventilation system was faulty, the indoor air contamination of filamentous fungi was variable and depended on season of the year. The typical fungal contarnination belonged to the species: Penicillium, Cladosporium, Alternaria and Fusarium. The rnicrobial quality of indoor air influenced on the rnicrobial quality of pots. The modemisation of ventilation system was used. The effect of this modemisation was 94% reduction of rnicrobial contamination deriving from the outdoor air.plzanieczyszczenie powietrzagrzyby strzępkowezanieczyszczenie mikrobiologiczne - hale technologicznesystem wentylacyjnyair pollutionfilamentous fungimicrobiological contamination - technological hallsventilation systemZanieczyszczenia powietrza grzybami strzępkowymi i jego wpływ na jakość mikrobiologiczną opakowań jednostkowych dla przemysłu mleczarskiegoThe contamination of air by filamentous fungi and its influence on the microbial quality of pots for dairy industryreferat