VIII edycja warsztatów architektonicznych dla uczniów szkół średnich „ABC Architektury” - Koślaga, Marta; Lis, Piotr (Lodz University of Technology. Faculty of Civil Engineering, Architecture and Environmental Engineering, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie procesu organizacji oraz efektów uzyskanych podczas VIII Edycji Warsztatów Architektonicznych dla uczniów szkół średnich „ABC Architektury”, która odbyła się 11 kwietnia 2019 roku w ramach XIX Festiwalu Nauki, Techniki i Sztuki w Łodzi. Warsztaty te są prowadzone co roku przez studentów i skierowane są do uczniów klas licealnych i gimnazjalnych. Program warsztatów zakłada przeprowadzenie przez KNSA „IX Piętro” przy współpracy z członkami innych kół naukowych, tj. SKN „Cirkula” oraz SKN „Żuraw”, czterech bloków tematycznych: urbanistyka, konstrukcja, funkcja i bryła. Grupy projektowe, składające się z 5-6 osób wykonywały zadane ćwiczenia, korzystając z wcześniej przygotowanych materiałów i podkładów. W porównaniu do poprzedniej edycji, nastąpiło poprawienie treści niektórych prezentacji oraz ćwiczeń.

The aim of the article is to present the organization process and effects obtained during the 8th edition of Architectural Workshops for High School Students ‘ABC Architektury’, which took place on April 11, 2019. as part of the 19th Festival of Technology, Science and Art in Łódź. These workshops are conducted every year by students and are addressed to high school students. The workshop program assumed that with members of other scientific clubs, like SKN Cirkula and SKN Żuraw, would conduct four thematic blocks: urban planning, construction, function and shape. Project groups, consisting of 5-6 persons performed the exercises using previously prepared materials and foundations. Compared to the previous edition, the content of some presentations and exercises has improved.