The triple pendulum with barriers and the piston - connecting rod - cranckshaft model. - Awrejcewicz, Jan; Kudra, Grzegorz (Polskie Towarzystwo Mechaniki Teoretycznej i Stosowanej, 2007)
A model of a flat triple pendulum with obstacles imposed on its position is used for the modelling of a piston-connecting rod-cranks haft system of a mono-cylinder four-stroke combustion engine. The introduced self-excited system can be only treated as the first step in more advanced modelling of real processes, but some examples of numerical simulations exhibit well known six stages of the piston sliding along the cylinder surface per cycle.

Model płaskiego potrójnego wahadła fizycznego z przeszkodami ograniczającymi jego ruch został użyty do zamodelowania mechanizmu korbowego silnika spalinowego. Wprowadzony samowzbudny model może być traktowany jedynie jako bardzo zgrabne przybliżenie rzeczywistych zjawisk zachodzących w cylindrze silnika spalinowego. Pomimo tego, kilka zaprezentowanych przykładów symulacji numerycznych wykazuje bardzo dobrą zgodność z danymi doświadczalnymi prezentowanymi w literaturze.
Potrójne wahadło z przeszkodami i model mechanizmu korbowego.
Keywords: triple pendulum; multibody system; unilateral constraints; impact; piston dynamics; płaskie potrójne wahadło; mechanizm korbowy; silnik spalinowy; samowzbudny model; symulacje numeryczne