Digitalizacja wszędzie dookoła - Rożniakowska-Kłosińska, Małgorzata (Stowarzyszenie EBIB, 2009)
Pierwsze inicjatywy digitalizacji w bibliotekach pojawiły się w drugiej połowie lat 90. ubiegłego wieku, były to prace podejmowane z należytą rozwagą, profesjonalizmem i świadomością wagi rezultatów dla przyszłych pokoleń. Za pionierów w tej dziedzinie uważane są następujące trzy biblioteki: Biblioteka Jagiellońska, Biblioteka Główna Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu,Biblioteka Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.
Keywords: digitalizacja