Praktycznie o zrównoważonym rozwoju - (:unkn) unknown (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2025)
Niniejsza publikacja stanowi syntezę i analityczną ocenę wyników projektów studenckich zrealizowanych w ramach kursu Współczesne zarządzanie jakością i logistyką. Jej celem jest identyfikacja, kategoryzacja oraz ewaluacja praktycznych strategii wdrażania zasad zrównoważonego rozwoju w najbardziej podstawowej jednostce społecznej, jaką jest gospodarstwo domowe. Opracowanie to, koncen-trując się na realnych przykładach i danych empirycznych, stanowi próbę ukazania potencjału, barier oraz kierunków oddolnej transformacji ekologicznej. Zebrany materiał pozwala ukazać, w jaki sposób codzienne decyzje, drobne inwestycje i świadome wybory konsumenckie mogą stać się fundamentem dla szerzej zakrojonych zmian systemowych w kierunku gospodarki zrównoważonej.(...)
Opracowanie redakcyjne: Joanna Pawliczak, Tomasz Krakowiak
Projekt okładki: Aleksandra Makowska
Nr 2581; Publikacja elektroniczna
Keywords: zrównoważony rozwój; gospodarka niskoemisyjna; transformacja ekologiczna; gospodarka o obiegu zamkniętym; sustainable development; low-emission economy; ecological transformation; circular economy