Wytwarzanie i zastosowanie rozpylonej cieczy - Orzechowski, Zdzisław; Prywer, Jerzy (Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2008)
Książka składa się z dwóch części: 1. Wytwarzanie rozpylonej cieczy i 2. Zastosowanie rozpylonej cieczy. - Treścią pierwszej części są własności rozpylanych cieczy, podstawy teoretyczne procesu rozpylania, parametry rozpylonej strugi, konstrukcja i obliczenia rozpylaczy oraz pomiary parametrów rozpylonej strugi. Materiał ten - z podanych na wstępie powodów - został znacznie ograniczony. Dotyczy to głównie teorii rozpadu cieczy, konstrukcji i metod obliczeniowych bardziej skomplikowanych rozpylaczy, w tym rozpylaczy strumieniowych o działaniu przerywanym oraz mało dokładnych i zbyt pracochłonnych metod pomiarowych. Treścią drugiej części są procesy mechaniczne i termodyfuzyjne rozpylonej cieczy, tj. ruch kropel, kontakt kropel z różnymi rodzajami powierzchni, parowanie i spalanie kropel oraz opis wykorzystania rozpylonej cieczy w wielu podstawowych dziedzinach gospodarki i otaczającego środowiska. Omówienie tych zagadnień ma na celu, po pierwsze - zapoznanie czytelnika z wszelkimi zjawiskami dotyczącymi kropel po ich wylocie z rozpylacza, po drugie - dobranie parametrów rozpylonej strugi do wymaganych potrzeb, po trzecie - wykazanie korzyści wynikających z zastosowania rozpylonej cieczy w różnych znanych i mniej znanych przypadkach. Aby czytelnik mógł lepiej poznać te pojęcia i zjawiska od strony ilościowej, zamieściliśmy 23 przykłady obliczeniowe z różnych dziedzin. Niniejszą książkę opracowaliśmy na podstawie naszych, wcześniej napisanych przez nas książek, a mianowicie: ,,Rozpylanie cieczy", wyd. 2, Warszawa, WNT 1991 r. oraz „Rozpylanie cieczy w urządzeniach energetycznych", Warszawa, WNT 1994 r. Materiał zawarty w tych książkach znacznie skróciliśmy, unowocześniliśmy i uzupełniliśmy. Treść pierwszej części książki skonfrontowaliśmy z treścią obu znajdujących się na zachodnim rynku wydawniczym książek, tj. Lefebvre A.H.: ,,Atomization and sprays", New York, Hemisphere Publishing Co. 1989 r. i Bayvel L., Orzechowski Z.: ,,Liquid atomization", Washington, Taylor & Francis 1993 r. Pierwsza z wymienionych pozycji zawiera informacje o bardzo wielu oryginalnych pracach eksperymentalnych. Podstawowym celem napisania niniejszej książki było przybliżenie wiedzy o rozpylaniu cieczy, przedstawienie zasad konstruowania, obliczania i badania rozpylaczy, a przede wszystkim zapoznanie czytelnika z zasadami racjonalnego użytkowania rozpylonej cieczy. Książkę adresujemy zarówno do licznej rzeszy użytkowników urządzeń rozpylających, jak i do słuchaczy wyższych uczelni technicznych i rolniczych. Mogą z niej również korzystać pracownicy naukowi i techniczni testujący jakość nowych rozpylaczy oraz kontrolujący parametry strugi kropel eksploatowanych rozpylaczy.
Keywords: rozpylanie - wyposażenie - podręczniki akademickie; rozpylanie - podręczniki akademickie; atomizacja cieczy - podręczniki akademickie; spraying - equipment - academic textbooks; spraying - academic textbooks; liquid atomization - academic textbooks