Analiza systemów grzewczych - Bednarowicz, Agata (Lodz University of Technology. Faculty of Civil Engineering, Architecture and Environmental Engineering, 2019)
Projekt zrealizowany na uczelni partnerskiej Hochschule Merseburg (Niemcy) dotyczył porównania parametrów pracy trzech różnych urządzeń grzewczych. Dzięki przeprowadzonym pomiarom na urządzeniach porówna-no moc otrzymaną w wyniku pracy wybranych urządzeń grzewczych, temperatury pracy instalacji (osiąganą temperaturę zasilania i powrotu), ilość wykorzystanego paliwa bądź energii elektrycznej, strumień przepływającej wody w instalacji oraz sprawność poszczególnych urządzeń. Analiza potwierdziła, że pompa ciepła jest najbardziej efektywnym urządzeniem spośród wszystkich badanych. Jej niewątpliwą zaletą jest kontrolowana emisja zanieczyszczeń (w elektrowniach). Jednak pomimo zalet technologicznych i ekologicznych największą wadą pomp ciepła jest ich cena, która może zniechęcić do ich zakupu.

The project carried out at the partner university Hochschule Merseburg (Germany) concerned a comparison of parameters of three different heating devices. The measurements carried out on the devices enabled to compare the following parameters: the power obtained from the operation of the heat-ing devices, operating temperature, the amount of used fuel or electricity, the flow of water in the installation and the efficiency of each device. The analysis has proven that the heat pump is the most efficient device among all tested. Its unquestionable advantage is a controlled emission of pollutants (in power plants). Despite technological and environmental advantages, the biggest disadvantage of heat pumps is their discouraging price.