Intermolecular interactions for two chosen anthracene derivatives - Kania, Sylwester; Kuliński, Janusz; Kościelniak-Mucha, Barbara; Słoma, Piotr; Wojciechowski, Krzysztof (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021)
The nature of intermolecular interactions for anthrone and anthraquinone differs due to the symmetry of substitution of the central benzene ring, i.e. anthrone substituted with only one keto group and anthraquinone substituted with two keto groups. In order to interpret the interactions among the molecules, the interaction energies between molecules in crystals were calculated using DFT B3LYP calculations. The results reveal the consistency between calculated “lattice energies” and theirs terms and thermodynamical properties as density, boiling point and melting point of examined compounds.

Przeprowadzono obliczenia oddziaływań międzycząsteczkowych wykorzystując program CrystalExplorer17 z wykorzystaniem pakietu oprogramowania Gaussian09. Obliczenia DFT wykazały zgodność pomiędzy uzyskanymi wartościami energii „sieci krystalicznej” badanych związków i jej składowych z osobna a wybranymi do analizy doświadczanymi właściwościami termodynamicznymi jak gęstość materiału, temperatura wrzenia i temperatura topnienia badanych związków. Badania wykazały inny charakter oddziaływań zachodzących podczas procesu topnienia i podczas procesu wrzenia. Proces topnienia związany jest z całkowitą energią sieci. Temperatura wrzenia związana jest z zerwaniem oddziaływań pomiędzy pojedyńczymi cząsteczkami. Decydujące jest tu zerwanie oddziaływania dipolowego i dyspersyjnego.
Oddziaływania międzycząsteczkowe dla dwu wybranych pochodnych antracenu
Keywords: intermolecular interactions; anthrone; anthraquinone; DFT calculations; organic semiconductors; oddziaływania międzycząsteczkowe; antron; antrachinon; obliczenia DFT; półprzewodniki organiczne