Zastosowanie metody mikroekstrakcji do fazy stałej (SPME) w oznaczaniu związków lotnych pochodzenia mikrobiologicznego - Kubus, Ż.; Majda, T.; Żakowska, Z.; Gutarowska, B. (Politechnika Łódzka, 2003)
W poniższej pracy zawarta jest krótka charakterystyka związków lotnych mikrobiologicznego pochodzenia. Omówiono czynniki wpływające na tworzenia metabolitów lotnych, oraz sposób ich izolacji - metodę SPME - mikroekstrakcji do fazy stałej. Zastosowanie SPME umożliwia skrócenie czasu pobierania próby, oraz miniaturyzację procesu ekstrakcji. Technika ta charakteryzuje się dużą czułością i selektywnością. Jako metoda stosunkowo niedroga, bez rozpuszczalnikowa jest bezpieczna dla środowiska. W ostatniej części referatu przedstawiono chromatogramy z wstępnej analizy powietrza fazy nadpowierzchniowej hodowli i próbę z pomieszczenia magazynowego.

In this article, characteristic of indoor air volatile organie compounds microorganism origin is introduced. Influence of environment conditions on volatile organie compounds production and some technic of their isolation like SPME methods - Solid Phase Micro Extraction were described. SPME reduces sampling time and enable miniaturisation of extraction, relatively inexpensive, without solvent, friendly for environment. In the last part of article preliminary chromatograms from moulds culture headspace and air from storage building is presented.
Application of solid-phase microextraction (SPME) for the analysis of microbial volatile organic com
Keywords: metoda mikroekstrakcji; związki lotne pochodzenia mikrobiologicznego; mikroekstrakcja do fazy stałej; metoda SPME; microextraction method; volatile compounds of microbial origin; microextraction to the solid phase; SPME method