Microscopic studies of Al Haggounia 001 meteorite - Szurgot, Marian; Polański, Krzysztof; Kosiński, Janusz (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2011)
Elemental composition, mineral composition and microstructure of Al Haggounia 001 meteorite found in 2006 were studied by analytical electron microscopy. It was established that orthopyroxene dominated by enstatite (En89-S2Fs16-10Wo1-2), sodic plagioclase (Ab81-84An10-12Or4-5), graphite, and oxidized kamacite identified in the sample represent extraterrestrial minerals typical of enstatite meteorites. Chemical and mineral composition, and texture confirm that Al Haggounia is EL chondrite rather than aubrite, and terrestrial weathering significantly changed primary meteorite minerals.e

Badano skład pierwiastkowy, skład mineralny i mikrostrukturę meteorytu pustynnego Al Haggounia 001 znalezionego w Maroku w 2006 roku. Do badań wykorzystywano analityczną mikroskopię eiektronową. Ustalono, że zarówno skład pierwiastkowy, jak i skład mineralny, a także mikrostruktura tego nowego materiału pozaziemskiego potwierdzają jego przynależność do chondrytów enstatytowych klasy EL. Al Haggounia 001 uległ silnemu utlenieniu podczas długiego wietrzenia na Ziemi.
Badania mikroskopowe meteorytu Al Haggounia 001