Controlling i zarządzanie ryzykiem w banku. Podobieństwa i różnice - Staniec, Iwona; Stygar, Sebastian (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2013)
W literaturze dużo rozważań poświęca się modzie i możliwości wykorzystania pojawiających się koncepcji zarządzania. W ostatnim okresie najpopularniejsze z nich to: controlling i zarządzanie ryzykiem. Celem prezentowanej pracy jest porównanie controllingu i zarządzania ryzykiem w banku poprzez wskazanie ich części wspólnych i rozłącznych, wzajemnych uzupełnień oraz wykluczeń, jak i wskazanie wad oraz zalet.

In the literature, much discussion is devoted to fashion and the need for new management instruments. In the last period are most of them: controlling and risk management. This paper shows comparison of these two conceptions in the bank designed to identify their strengths and weaknesses as well as additions or mutual exclusion.
Controlling and risk management in the bank. Similarities and differences
Keywords: banki; zarządzanie ryzykiem; ryzyko bankowe; wyniki badań; banks; controlling; risk management; banking risk; research results