Dielectric characteristics of antiferroelectric liquid crystalline mixture - Wojciechowski, Marek (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2008)
Mixture of liquid crystals, with induced antiferroelectric phase has been studied by means of dielectric spectroscopy. The dielectric measurements were carried out in a cell with gold electrodes at planar orientation. The characteristic of dielectric relaxation modes in all phases existing in the mixture are presented.

W pracy przedstawiono dielektryczne charakterystyki ostatnio zsyntetyzowanej ciekłokrystalicznej mieszaniny z indukowaną fazą antyferroelektryczną i występującą fazą ferroelektryczną (związki ciekłokrystaliczne, z których sporządzono mieszaninę nie posiadają samodzielnie fazy antyferroelektrycznej). Badania dielektryczne przeprowadzono w komórce o złotych elektrodach i uporządkowaniu planarnym. Otrzymane temperaturowe zależności inkrementu dielektrycznego i częstości relaksacji występujących procesów relaksacyjnych pozwoliły je opisać i przypisać do poszczególnych faz. W temperaturach niższych od temperatur, w których występuje faza antyferroelektryczna, zarejestrowano dwa procesy relaksacyjne, które prawdopodobnie związane są z heksagonalną odmianą fazy smektycznej tzn. SmI*.
Dielektryczne statystyki antyferroelektrycznej mieszaniny ciekłokrystalicznej