Najcenniejsze olejki eteryczne - Góra, Józef; Lis, Anna; Gibka, Julia; Wołoszyn, Alicja (Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2005)
Olejki eteryczne to wieloskładnikowe mieszaniny lotnych związków chemicznych wyodrębniane z roślin metodą destylacji z parą wodną. Zawierają od kilkudziesięciu do kilkuset składników, głównie monoterpeny, seskwiterpeny i fenylopropany. Cechą charakterystyczną olejków eterycznych jest intensywny zapach i wielokierunkowa aktywność biologiczna. Znajdują zastosowanie jako naturalne substancje zapachowe w kompozycjach perfumeryjnych i aromatach spożywczych oraz są wykorzystywane do celów leczniczych. Szacuje się, że na kuli ziemskiej występuje 18 tysięcy olejk:odajnych gatunków roślin. Na skalę przemysłową produkuje się około 300 olejków eterycznych, jednak tylko kilkadziesiąt z nich ma większe znaczenie użytkowe. Książka opisuje w obszerny sposób 25 najważniejszych olejków eterycznych. Podaje charakterystykę botaniczną roślin olejkodajnych, sposób pozyskiwania olejków i ich parametry fizykochemiczne. Przedstawia szczegółowy skład chemiczny olejków z uwzględnieniem miejsca pochodzenia i chemotypu. Opisuje ich właściwości zapachowe i terapeutyczne oraz wykorzystanie w medycynie, aromaterapii, przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjno- kosmetycznym i spożywczym. Przeznaczona jest dla studentów wydziałów chemicznych, medycznych, farmaceutycznych i rolniczych, których obszarem minteresowania jest fitochemia i jej wykorzystanie, a także dla szerszej rzeszy czytelników zainteresowanych ziołolecznictwem i aromaterapią. Monografia powstała na podstawie serii artykułów publikowanych w kwartalniku ,,Aromaterapia" w latach 1995-2002. Starsze artykuły zostały przeredagowane i uaktualnione, a forma ujednolicona. Dziękujemy Pani dr Iwonie Konopackiej-Brud Redaktor Naczelnej kwartalnika ,,Aromaterapia" za wyrażenie zgody na wykorzystanie artykułów.
Autorami rozdz. 13 są J. Góra i A. Wołoszyn; rozdz. 23 - J. Góra i J. Gibka
Keywords: olejki zapachowe; olejki eteryczne; essential oils; aromaterapia; aromatherapy