Dziugan, Piotr2015-06-032015-06-032006Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2006 z.70 s.37-42 sum.1509-7013P-37820000010193W serii gł. nr 984.http://hdl.handle.net/11652/225Analizowano możliwość intensyfikacji procesu liofilizacji biopreparatu zawierającego bakterie Lactobacillus plantarum przez zastosowanie tac z kratownicą. Wykonano badania porównawcze kinetyki procesu liofilizacji biopreparatu z użyciem tac z kratownicą i tac bez kratownicy. Wykazano, że zastosowanie kratownicy skracało proces liofilizacji o 1,5 godziny i nie wpływało na obniżenie jakości produktu. Liczba drobnoustrojów przeżywających w próbach suszonych na tacy z kratownicą (5,4×10^9 j.t.k./g.s.s.) nie różniła się znacząco od liczby mikroorganizmów w biopreparacie suszonym na tacy bez kratownicy (5,6×10^9 j.t.k./g.s.s.).The purpose of the study was to analyse the possibility intensification of freeze drying process of biopreparate with bacteria of Lactobacillus plantarum. The process was leaded to use a grille. The research of kinetic of freeze drying process was made with or without to use grille. The result of this study show that to use a grille reduce of time of freeze drying process about 1,5 hour, without reduction of product quality.application/pdfplproces liofilizacjiLactobacillus plantarumtaca z kratownicąZastosowanie tac z kratownicą w procesie liofilizacji biopreparatu zawierającego bakterie Lactobacillus plantarumApplication of grille for freeze drying process of biopreparate with bacteria of Lactobacillus plantarumArticle