Coraz bliżej słońca - Garcarek, Agnieszka (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2020)
Naukowcy z Katedry Mikroelektroniki i Technik Informatycznych (KMiTI) PŁ opracowują diagnostykę plazmy, niezbędną już w pierwszej fazie uruchomienia tokamaka ITER. To kolejny etap prac w budowie tzw. sztucznego słońca.
Artykuł zamieszczony jest w : Życie Uczelni : biuletyn informacyjny Politechniki Łódzkiej nr 153, październik 2020
Autorka artykułu jest pracownikiem Działu Promocji.
Keywords: reaktor termonuklearny; fuzja jądrowa; tokomak ITER; sztuczne slońce; thermonuclear reactor; nuclear fusion; artificial sun