Łódź - Nowgorod : 40 lat wspólnej historii - Pyć, Aleksander (Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2008)
[...] Publikacja ta jest poświecona wszystkim tym, którzy w ciągu ostatnich 40 lat mieli swój udział w tworzeniu wspólnej historii Łodzi i Nowgorodu poprzez uczestnictwo w różnych formach współpracy pomiędzy Politechniką Łódzką i Nowgorodzkim Uniwersytetem Państwowym. Nie ma w niej statystycznych zestawień z poszczególnych lat wspólnych dziejów. Nie jest ona też encyklopedycznym ujęciem faktów i rezultatów współpracy. Jest próbą przybliżenia czytelnikowi historii obu miast, historii powstania współpracujących ze sobą uczelni, opisania zdarzeń, które zostały wybrane z opracowań historyków, materiałów sprawozdawczych, przewodników turystycznych, publikacji jubileuszowych z lat ubiegłych oraz wspomnień pracowników i studentów obu uczelni, którzy tę historię tworzyli.[...]
Keywords: Łódź (Polska) - historia; Nowogród Wielki (Rosja) - historia; Nowgorodzki Uniwersytet Państwowy im. Jarosława Mądrego; Politechnika Łódzka; Łódź (Poland) - history; Nowogród Wielki - (Russia) - history; Lodz University of Technology