Poszukiwanie szczepów do degradacji PE modyfikowanego skrobią - Żakowska, Z.; Stobińska, H.; Piątkiewicz, A. (Politechnika Łódzka, 2001)
Przebadano 93 szczepy bakterii właściwych, promieniowców i grzybów pleśniowych pod kątem uzdolnień do hydrolizy skrobi. Drobnoustroje pochodziły ze środowisk naturalnych (gleba, ścieki, przyprawy, zioła, zboża, owoce) oraz z kolekcji ŁOCK105. Wykazywały one zarówno zróżnicowaną aktywność amylolityczną (Qśr.= 0-4), jak również dynamikę biosyntezy enzymów amylolitycznych. Dla niektórych szczepów maksymalna wartość współczynnika Q przypadała na 48-72 godz. hodowli (grzyby pleśniowe), dla innych (bakterie właściwe i promieniowce) aktywność wzrastała wraz z czasem hodowli. Dla wybranych szczepów sprawdzono rozkład cechy amylolitycznej w populacji, celem wyizolowania najaktywniejszych osobników (Qmax=3,0-4,6)

The development and use of degradable plastics as a solution for plastic waste problem has generated a need for micoorganisms with high activity to microbial action. The amylolytic activity 93 strains of bacteria, streptomyces and filamentous fungi, environmental (i.e. soil, sludges, spices, herbs) or collection (ŁOCK 105) origin was investigated. Their amylolytic activity from Q=0-4 and the dynamie of biosynthesis these enzymes was vary also. Some strains show maximum value of Q coefficient in 48 h or 72 h of cultivation, for others increasing amylolytic activity during time of cultivation was observed. Screening the active strains resulted in 6 isolates with higher amylolytic activity (Qmax=3,0-4,6).
Searching of microorganisms for biodegradation PE-starch plastics
Keywords: degradacja PE; jednorazowe opakowania - problem ekologiczny; skrobia - biodegradowalny element; degradation of PE; disposable packaging - an ecological problem; starch - a biodegradable element