Mechanika ogólna. Zagadnienia wybrane - Towarek, Zygmunt (Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2017)
Prezentowane opracowanie jest drugim wydaniem skryptu „Mechanika ogólna. Zagadnienia wybrane”. Wydanie to zostało uzupełnione licznymi przykładami zadań, mających ułatwić zrozumienie i przyswojenie materiału teoretycznego, przedstawionego w postaci twierdzeń, definicji i wzorów. Skrypt przeznaczony jest dla studentów uczelni technicznych i dostosowany do programu przedmiotu mechanika techniczna. Skrypt zawiera treści prowadzonego na kilku kierunkach Wydziału Mechanicznego Politechniki Łódzkiej wykładu z mechaniki technicznej i stanowi podstawową wiedzę z mechaniki punktu i ciała sztywnego, niezbędną do studiowania wielu przedmiotów technicznych na wszystkich specjalnościach tego Wydziału. Jest on również formą podręcznego poradnika dla inżynierów zajmujących się konstruowaniem i eksploatacją dynamiczną maszyn i urządzeń.
Skrypt przeznaczony jest dla studentów uczelni technicznych i dostosowany do programu przedmiotu mechanika techniczna.
Politechnika Łódzka. Wydział Mechaniczny. Katedra Automatyki, Biomechaniki i Mechatroniki.
Lodz University of Technology. Faculty of Mechanical Engineering. Department of Automation, Biomechanics and Mechatronics.
Keywords: mechanika ogólna; statyka; kinematyka; dynamika; mechanika - podręcznik akademicki; general mechanics; statics; kinematics; dynamics; mechanics - academic textbook