Udział Politechniki Łódzkiej w programie IAEA - Krucińska, Izabella; Ulański, Piotr (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2020)
Po wybuchu pandemii COVID-19 problemem w skali międzynarodowej stały się braki w zaopatrzeniu personelu medycznego, a także ogółu społeczeństwa, w sprzęt ochronny, między innymi maski ochronne. Powstało pytanie, czy komercyjnie dostępne typowe maski (z natury jednorazowe) z włókniny polipropylenowej mogą być w razie potrzeby sterylizowane i używane wielokrotnie.
Autorzy artykułu są pracownikami : Izabella Krucińska - Instytut Materiałoznawstwa Tekstyliów i Kompozytów Polimerowych ; Wydział Technologii Materiałowych i Wzornictwa Tekstyliów ; Politechnika Łódzka Piotr Ulański - Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej - Wydział Chemiczny Politechniki Łódzkiej
Artykuł zamieszczony jest w : Życie Uczelni : biuletyn informacyjny Politechniki Łódzkiej nr 152, lipiec 2020
Keywords: sterylizacja radiacyjna; technologia radiacyjna; promieniowanie jonizujące; sterylizacja masek ochronnych; maski z włókniny polipropylenowej; radiation sterilization; radiation technology; ionizing radiation; sterilization of protective masks; non-woven polypropylene masks