Wybrane metodyki i narzędzia podnoszenia dojrzałości procesowej - Kalinowski, T. Bartosz (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2013)
Celem artykułu jest przedstawienie wybranych metodyk i narzędzi podnoszenia dojrzałości procesowej organizacji. Punktem wyjścia do rozważań w artykule jest definicja dojrzałości procesowej oraz syntetyczna prezentacja najważniejszych modeli dojrzałości procesowej, a także wyniki badań empirycznych identyfikujących podejścia stosowane do oceny dojrzałości procesów. W dalszej części artykułu zaprezentowano wybrane rozwiązania nie będące typowymi modelami dojrzałości procesowej, które wraz ze wzrostem potrzeb menedżerskich w zakresie rozwoju organizacji, umożliwiają podnoszenie dojrzałości procesów.

The purpose of this article is to present selected methodologies and tools for improving process maturity within the organization. The starting point for considerations is the definition of process maturity and synthetic presentation of the most important process maturity models, as well as empirical identification of approaches used to assess the maturity of processes. The second part of the article focuses on highlighting solutions not being typical process maturity models, which with growing managerial needs for organisational development are suitable tools for improving process maturity.
Selected methodologies and tools for improving process maturity
Keywords: zarządzanie procesowe; dojrzałość procesowa; norma ISO 9004; model doskonałości EFQM; narzędzie PST; process management; process maturity; norm ISO 9004; EFQM model; tool PST; Process Survey Tools