Markowska, J.Libudzisz, Z.2021-05-192021-05-192003Markowska J., Libudzisz Z., Stan mikrobiologiczny surowców ziołowych w Polsce. W: Rozkład i korozja mikrobiologiczna materiałów technicznych : III Konferencja Naukowa Łódź 2003 : materiały konferencyjne, Wydawca Politechnika Łódzka, Łódź 2003, s. 306-309, ISBN 83-919038-2-6.83-919038-2-6http://hdl.handle.net/11652/3468Ocenie poddano stan mikrobiologiczny surowców ziołowych pochodzących z rożnych rejonów upraw w Polsce w oparciu o zalecenia FP V. Ogólna liczba drobnoustrojów w surowcach ziołowych waha się od 10³jtk/g do 10⁸ jtk/g, w tym tlenowych laseczek z rodzaju Bacillus do 10⁷ jtk w I gramie próby. Surowce ziołowe zainfekowane są również w znacznym stopniu grzybami pleśniowymi, rzadziej drożdżoidalnymi. Dominują pleśnie z rodzaju Aspergillus i Penicillum. Grzyby drożdżoidalne reprezentowane są przez rodzaje Rhodotorula i Candida. W badanych surowcach zielarskich występują bakterie Escherichia coli i innych pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae. Nie stwierdzono obecności bakterii Pseudomonas aeruginosa, Staplzylococcus aureus, laseczek beztlenowych z rodzaju Clostridium oraz pałeczek Salmonella.In the present study, Polish herbat raw materials were analyzed by Polish Pharmakopea V. The microflora of herbs presented with an aerobic mesophilic microorganisms of 10³CFU/g to 10⁸ CFU/g, spore-forming of Bacillus levels to 10⁷ CFU/g. Herb infected by fungi. Moulds predominate from kind Aspergillus and Penicillum. Yeast represented by Rhodotorula and Candida kinds. In studied herba] materials were bacteria Eschericlzia coli and different bacterias from family Enterobacteriaceae. The pathogenic bacterias as Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, spore-formimg anaerobes kind of Clostridium and Salmonella were not detected.plmikrobiologiczne surowce ziołowesurowce ziołowe - Polskasurowce ziołowe - drobnoutsrojemicrobial herbal raw materialsherbal raw materials - Polandherbal raw materials - microorganismsStan mikrobiologiczny surowców ziołowych w PolsceMicrobiological quality herbs in Polandreferat