Sieć badawcza 5G w kampusie PŁ - Chojnacka, Ewa (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2020)
W kampusie Politechniki Łódzkiej została uruchomiona sieć badawcza 5G. Stacje bazowe zamontowano na kilku budynkach. Pojawi się też stacja bazowa zero site, zintegrowana z latarnią uliczną. Projekt powstał w konsorcjum DIH5G (Digital Innovation Hub 5G) zrzeszającym Instytut Łączności – Państwowy Instytut Badawczy (lider), Politechnikę Łódzką, Ericsson oraz Fundingbox. Jego realizacja stała się możliwa dzięki inicjatywie i środkom Ministerstwa Rozwoju.
Artykuł zamieszczony jest w : Życie Uczelni : biuletyn informacyjny Politechniki Łódzkiej nr 152, lipiec 2020
Keywords: sieć badawcza 5G; Politechnika Łódzka - sieć 5G; konsorcjum DIH5G