Ewolucja czynników wewnętrznych i zewnętrznych wpływających na wybór metodyk zarządzania projektami w organizacjach IT - Pietras, Agnieszka; Pietras, Paweł; Szczepańczyk, Maciej (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2025)
Artykuł stanowi przegląd literatury analizujący ewolucję metodyk zarządzania projektami IT – od podejść tradycyjnych po hybrydowe – w kontekście wciąż wysokich wskaźników niepowodzeń przedsięwzięć informatycznych. Autorzy badają czynniki determinujące wybór podejścia, uwzględniając zmiany technologiczne, kulturę organizacyjną oraz aspekty socjologiczne. Praca krytycznie ocenia wyzwania wdrażania metodyk zwinnych oraz wskazuje przyszłe trendy, w tym rosnącą rolę sztucznej inteligencji (AI) i zrównoważonego rozwoju (ESG) w zarządzaniu.
Keywords: zarządzanie projektami IT; ewolucja zarządzania projektami IT; metodyki zwinne; metodyki kaskadowe; podejście hybrydowe; sztuczna inteligencja w zarządzaniu projektami