Bonikowski, RadosławBalawejder, MaciejSikora, MagdalenaKula, Józef2015-06-032015-06-032007Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2007 nr 71 s.5-11 streszcz.1509-7013P-37820000014496W serii gł. nr 1008.http://hdl.handle.net/11652/231Oximes of 4-(furan-2-yl)butan-2-one, 4-(furan-3-yl)butan-2-one, 4-(5-methylfuran-2-yl)butan-2-one, 4-(thiophen-2-yl)butan-2-one, 4-(5-methylthiophen-2-yl)butan-2-one and 4-(3-methyl-thiophen-2-yl)butan-2-one have been synthesized. The sensory analysis revealed interesting and complex properties of methyl furan derivative: green, weed-like, similar to herb and flower of nettle. Replacement of oxygen atom by sulfur one in the aromatic ring resulted in creation of smell associated with food.W artykule opisano syntezę, charakterystykę spektralną oraz zapachową oksymów 4-(furan-2-ylo)butan-2-onu, 4-(furan-3-ylo)butan-2-onu, 4-(5-metylofuran-2-ylo) butan-2-onu, 4-(tiofen-2-ylo)butan-2-onu, 4-(5-metylotiofen-2-ylo)butan-2-onu oraz 4-(3-metylotiofen-2-ylo)butan-2-onu. Pochodne metylofuranowe okazały się interesujące pod względem zapachowym. Ich zapach można opisać jako: zielony, podobny do ziela i kwiatu pokrzywy. Zastąpienie atomu tlenu, atomem siarki w pierścieniu aromatycznym skutkowało otrzymaniem związków charakteryzujących się zapachem związanym z żywnością.application/pdfplpochodne metylofuranowecharakterystyka spektralnaoksymycharakterystyka zapachowa4-furanyl and 4-thiophenylbutan-2-one oximesOksymy 4-furanylo i 4-tiofenylobutan-2-onówArticle