Tendencje na współczesnych rynkach giełdowych a wykorzystanie analizy technicznej - Marcinkiewicz, Edyta (Wydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2016)
Celem artykułu jest przedstawienie problematyki związanej ze stosowaniem analizy technicznej w procesie inwestowania na rynkach giełdowych w kontekście znaczących zmian, które stały się udziałem tych rynków w ostatnich latach, tj. wzrostu zmienności oraz dominującego udziału handlu wysokich częstotliwości. W artykule przeprowadzono przegląd wyników badań poświęconych analizie efektywności analizy technicznej uwzględniających wspomniane dynamiczne zmiany, którym aktualnie podlegają rynki kapitałowe. W dalszej części podjęto rozważania mające na celu nakreślenie perspektyw dla wykorzystywania analizy technicznej jako techniki inwestycyjnej.
Keywords: Giełda; Analiza techniczna; Efektywność techniczna; Stock exchange; Technical analysis; Technical efficiency