Programy komputerowe do prognozowania trwałości zmęczeniowej węzłów tocznych o złożonej geometrii współpracujących powierzchni - Warda, Bogdan (Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich, 2008)
W pracy przedstawiono programy komputerowe służące do przewidywania trwałości zmęczeniowej zazębienia obiegowej przekładni cykloidalnej oraz mechanizmu krzywkowego z rolkowym popychaczem. Programy wykorzystują ogólną metodykę prognozowania trwałości zmęczeniowej par tocznych o złożonej geometrii współpracujących powierzchni.

Explained are software examples providing for calculation of fatigue strength of meshing teeth in a cycloid planetary gear and that of a cam and roller follower.
Computer software intended to forecast fatigue strength of rolling pairs presenting sophisticated geometry of matching faces
Keywords: trwałość zmęczeniowa; węzeł toczny; powierzchnie współpracujące; prognozowanie; program komputerowy; obiegowa przekładnia cykloidalna; zazębienie