Bezinwazyjne badania zjawisk dynamicznych zachodzących w przemysłowych procesach przepływów dwufazowych gaz-ciecz - Matusiak, Bartosz; Betiuk, Jakub; Romanowski, Andrzej; Fidos, Henryk (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010)
W wielu procesach przemysłowych występują przepływy dwufazowe gaz-ciecz. Mimo, że badania nad opracowaniem metod pozwalających na badanie zjawisk dynamicznych w tych procesach prowadzone są od wielu lat, do tej pory nie udało się jeszcze rozwiązać wszystkich problemów z nimi związanych. W ostatnim okresie coraz szersze zastosowanie znajdują bezinwazyjne techniki tomograficzne, w szczególności elektryczna tomografia pojemnościowa, która pozwala na uzyskanie rozkładu stałej elektrycznej wewnątrz badanego procesu. W niniejszym artykule przedstawione zostało stanowisko badawcze, w którego skład wchodzi instalacja umożliwiająca monitorowanie przypływów dwufazowych gaz-ciecz z zastosowaniem elektrycznej tomografii pojemnościowej oraz opracowana specjalnie do tego zastosowania konstrukcja czujnika pomiarowego z wewnętrznymi elektrodami.

Gas-liquid two-phase flows can be found in many industry processes. For many years researchers are developing methods for monitoring dynamic phenomena in these processes but still not all the problems were solved. Last years, tomographic techniques were used widely for these purposes. The most common is Electrical Capacitance Tomography, which enables the possibility to monitor the distribution of relative electrical constant inside the investigating vessel. In this paper, authors present an experimental setup consisting of process installation feasible to monitor gas-liquid two-phase flows using Electrical Capacitance Tomography and a specially developed sensor with internal electrodes.
Nondestructive investigating of dynamic phenomena in gas liquid two-phase flows in industry processes