Identyfikacja procesu wibracyjnego zagęszczania wątku w technologii tkackiej - Kuchar, Maciej (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2018)
Warunki wytwarzania tkanin, szczególnie gęsto tkanych na współczesnych krosnach, wskazują na potrzebę redukcji znacznych obciążeń dynamicznych płochy i osnowy. Tematyka niniejszej pracy obejmuje zagadnienie znaczącego udoskonalenia procesu zagęszczania tkanin poprzez wykorzystanie ruchu drgającego płochy. Realizacja takiego procesu wymagała budowy wibracyjnego mechanizmu bidłowego, osiągającego parametry dynamiczne, odpowiadające relatywnie dużym prędkościom współczesnych bideł. Mechanizm bidłowy wyposażono więc w układ wibracyjny płochy, o sztywności zapewniającej odpowiednią częstotliwość rezonansową. Obserwacje działania mechanizmu pozwoliły na poznanie zjawisk fizycznych i reologicznych oraz identyfikację parametrów dynamicznych w procesie zagęszczania wątków ruchem wibracyjnym płochy. Badania przeprowadzono w warunkach dynamicznych, odpowiadających współczesnym warunkom tkania.[...]

The manufacturing conditions of woven fabrics, especially dense ones produced on modern looms, indicate the need to reduce the significant dynamic loads of the reed and the warp. This work focuses on the issue of a serious improvement in the process of fabric thickening by using the vibrating movement of the reed. The implementation of such a process required constructing a vibration beat-up mechanism which could achieve dynamic parameters corresponding to the relatively high velocities of modern slays. The vibration beat-up mechanism with stiffness ensuring resonance frequency, as well as scientific research allowed to explore the physical and rheological phenomena and to identify the dynamic parameters in the process of wefts thickening by the vibratory motion of the reed. The research was carried out in dynamic conditions corresponding to the contemporary weaving process.[...]
Identification of the process of vibratory thickening of the weft in weaving technology
Keywords: proces wibracyjnego zagęszczania wątku; technologia tkacka; proces zagęszczania tkanin; ruch drgający płochy; wibracyjny mechanizm bidłowy; vibratory thickening of the weft; weaving technology; the process of thickening fabrics; vibrating motion of reeds