Modelowanie 3D : AutoCad 2010 PL - Szczerbanowski, Ryszard (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010)
(...) Do tworzenia wirtualnej postaci urządzenia nieodzowne jest odpowiednie oprogramowanie, a w przypadkach rozbudowanych projektów również wysokowydajne stacje robocze, które będą w stanie, w odpowiednio krótkim czasie, przeprowadzić wymagane obliczenia. Celem naszym będzie poznanie oprogramowania pozwalającego na pracę w przestrzeni trójwymiarowej w takim stopniu, aby móc rozpocząć samodzielną pracę, poznać najistotniejsze narzędzia programu i wykonać proste projekty. Podręcznik ten został przewidziany jako przewodnik pozwalający na przyswojenie sobie zasad tworzenia modeli trójwymiarowych za pomocą programu AutoCAD 2010 w polskiej wersji językowej. Przyjęto, że użytkownik niniejszego podręcznika poznał wcześniej zasady tworzenia rysunku dwuwymiarowego w programie AutoCAD, zatem jest zapoznany z narzędziami umożliwiającymi tworzenie rysunków w postaci elektronicznej w zakresie odpowiadającym kursowi obsługi programu stopnia podstawowego i średniozaawansowanego, co odpowiada zakresowi autoryzowanych kursów: AutoCAD 2010 Essentials oraz AutoCAD 2010 Intermediate. Autoryzowany kurs modelowania przestrzennego o nazwie Creatżng and Presentżng 3D Models zawiera zagadnienia związane z tworzeniem modeli trójwymiarowych oraz z wizualizacją modeli w zakresie udostępnianym w programie AutoCAD. Zakres materiału zawarty w podręczniku został ograniczony do pierwszej części kursu, czyli do zagadnień związanych z zasadami tworzenia i edytowania modeli 3D oraz do poznania narzędzi niezbędnych do pracy w przestrzeni trójwymiarowej. Autor przewiduje przeniesienie zagadnień związanych z wizualizacją przestrzeni 3D do osobnego podręcznika.(...)
Red. naukowy Wydziału : Ostalczyk, Piotr
Politechnika Łódzka - podręczniki akademickie
Keywords: AutoCAD (oprogramowanie) - podręczniki akademickie; budowanie modeli trójwymiarowych; praca w przestrzeni trójwymiarowej; modelowanie przestrzenne; AutoCAD (software) - academic textbooks; building three-dimensional models; work in three-dimensional space; spatial modeling