Podstawy wytrzymałości i stateczności płytowych konstrukcji kompozytowych - Kołakowski, Zbigniew (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2008)
Prezentowany skrypt stanowi materiał uzupełniający do podstawowego kursu wytrzymałości materiałów dla inżynierów i studentów studiów magisterskich wydziałów technicznych. Zasadniczym celem jest omówienie głównych, wybranych zagadnień mechaniki i wytrzymałości materiałów ortotropowych i kompozytowych, które mogą być następnie wykorzystane w programach metody elementów skończonych. Skrypt ten może umożliwić lepsze „zrozumienie” nowoczesnych materiałów konstrukcyjnych, jakimi są kompozyty i zachęcić do dalszego samodzielnego studiowania wiedzy na ten temat. Powyższe względy zadecydowały o wprowadzeniu zapisu co najwyżej macierzowego [...].
Skrypt jest przeznaczony dla studentów studiów magisterskich wydziałów mechanicznych wyższych szkół technicznych, doktorantów i pracowników naukowych.
Keywords: naprężenia; odkształcenia; wytrzymałość; materiały izotropowe; płytowe konstrukcje kompozytowe