Stachurski, WojciechWójcik, Ryszard2015-06-302015-06-302014Mechanik 2014 R.87 nr 8-9 + 3 dyski optyczne (CD-ROM) CD-ROM s.298-301, sum.0025-65520000045189XXXVII Naukowa Szkoła Obróbki Ściernej. Kołobrzeg 23-25 września 2014http://hdl.handle.net/11652/807Przedstawiono badania nad określeniem wpływu warunków (ciecz obróbkowa, głębokość szlifowania) ostrzenia frezów ślimakowych na stan warstwy wierzchniej ostrzy. Frezy ostrzono z cieczą obróbkową podawaną w trybie obfitym, z minimalnym wydatkiem (MQL) oraz przy jednoczesnym użyciu mgły olejowej i sprężonego powietrza. W trakcie badań zastosowano dwie głębokości szlifowania: 0,01 i 0,03 mm. Przeprowadzone pomiary mikrotwardości i chropowatości wykazały, że istnieje możliwość zmiany warunków szlifowania poprzez zastąpienie tradycyjnie stosowanej emulsji podawanej w trybie obfitym metodą alternatywną.In the paper experimental results obtained during hob sharpening process are presented. HSS hobs have been sharpened with application of different types of lubrication and cooling methods. Wet machining, minimal quantity lubrication (MQL) and compressed air with MQL methods (MQL-SP) were taken to evaluation. Two depth of cut levels were applied during experimental procedure: 0,01 and 0,03 mm. Results of surface metalographics of HSS hob and microhardness distribution from the rake face of the hob to the depth of 0,1 mm are presented too.plciecz obróbkowaostrzenie frezów ślimakowychwarstwa wierzchnia ostrzyfrezymgła olejowasprężone powietrzeWpływ alternatywnych metod podawania cieczy obróbkowej podczas ostrzenia frezów ślimakowych na stan warstwy wierzchniej ostrzy.The influence of the alternative fluid supply methods during hob sharpening process on surface layer hob cutter.Artykuł