Sołtysiak, Kinga2017-12-152017-12-152017Sołtysiak K., Ekstrakcja związków bioaktywnych z ziaren ryżu wspomagana ultradźwiękami. W: VII Seminarium Studenckie. Bezpieczeństwo w inżynierii procesowej, Politechnika Łódzka - Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2017, s. 6-14, ISBN 978-83-7283-891-9.978-83-7283-891-9http://hdl.handle.net/11652/1752Olej ryżowy jest używany na szeroką skalę w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym oraz spożywczym. Ze względu na bogatą zawartość takich związków, jak tokoferol, tokotrienol i oryzanol uznawany jest jako naturalne źródło antyoksydantów. W przeprowadzonych badaniach jako materiału badawczego użyto otrębów ryżowych będących produktem pośrednim w procesie przemiału ryżu. Ekstrakcję przeprowadzono, stosując cztery typy rozpuszczalników (etanol, aceton, izopropanol oraz heksan) przy zmianie podstawowych parametrów procesu (temperatura i czas). W celu zwiększenia ilości wyekstrahowanych związków zastosowano ekstrakcję wspomaganą ultradźwiękami.plryżultradźwiękiekstrakcjaekstrakcja wspomagana ultradźwiękamiriceultrasoundsextractionultrasound assisted extractionEkstrakcja związków bioaktywnych z ziaren ryżu wspomagana ultradźwiękami.referat