Podstawy rysunku technicznego - Burcan, Jan (Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2006)
W książce przedstawiono zasady rysunku technicznego maszynowego dotyczące: • przedstawiania przedmiotów na rysunkach technicznych; • wymiarowania; • doboru właściwych dokładności wykonania wymiarów liniowych i kątowych oraz dopuszczalnych błędów kształtu i położenia; • oznaczania struktury geometrycznej powierzchni; • rysowania połączeń rozłącznych, sprężyn i kół zębatych. Dodatkowo zamieszczono wiele praktycznych informacji przydatnych w procesie konstruowania. Uwzględniono także aktualne polskie normy, zgodnie z normami ISO wymaganymi w Unii Europejskiej. Książka jest adresowana do studentów wyższych uczelni technicznych, uczniów średnich szkół technicznych oraz do inżynierów i techników.
Dla studentów wyższych uczelni technicznych, uczniów średnich szkół technicznych oraz inżynierów i techników.
Keywords: rysunek techniczny - podręcznik; elementy rysunku technicznego; wymiarowanie; struktura geometryczna powierzchni; połączenia rozłączne; technical drawing - manual; elements of technical drawing; dimensioning; geometric structure of the surface; separable connections