Zastosowanie systemów sztucznej inteligencji w rozwiązywaniu wybranych problemów ochrony atmosfery - Strumiłło, Paweł; Kamiński, Władysław; Tomczak, Elwira (Polska Akademia Nauk, 2005)
[...] Głównym celem wydania tej monografii jest zainteresowanie czytelników technikami tak zwanej sztucznej inteligencji do obliczeń w rozwiązywaniu problemów ochrony atmosfery. Ze względu na zależność wielu zmiennych od czynników o charakterze losowym, zmiennych z nałożonym szumem, lub czasami zmiennych mających charakter chaotycznych wielkości ten obszar problematyki inżynierii środowiska szczególnie nadaje się do zastosowania omawianej techniki obliczeniowej. Pod pojęciem „sztuczna inteligencja" rozumie się kilka technik obliczeniowych, które stanowią zalążek inteligentnego przetwarzania danych. Można tu zaliczyć: sztuczne sieci neuronowe, systemy rozmyte, optymalizację globalną, pozyskiwanie wiedzy, itp. W rozdziałach od 3 .1 do 3 .5 przedstawiono podstawową wiedzę w tym zakresie. Obszerniejsze poznanie każdego z wymienionych tematów, we wspomnianych rozdziałach, wymaga sięgnięcia do monografii, które podane są w wykazach bibliograficznych. Prezentowane w publikacji teorie stanowią podstawowe kompendium wiedzy z zakresu sztucznej inteligencji. W rozdziałach od 8.1 do 8.5 podano przykłady wykorzystania różnych technik „sztucznej inteligencji", których metodyka oraz zastosowanie obliczeniowe były wynikiem badań autorów tej monografii. Nie wszystkie omówione techniki „sztucznej inteligencji" są zilustrowane przykładami. Niniejsza monografia sygnalizuje jedynie możliwości jej zastosowań. Należy również dodać, że rozwój tych i podobnych im metod obliczeniowych postępuje w bardzo szybkim tempie. Świadczy o tym kilkadziesiąt tytułów czasopism o cyrkulacji światowej. Obszar zastosowań „sztucznej inteligencji" obejmuje najnowsze techniki i technologie. Wydaje się więc celowe aby wpisać ją także w zasób narzędzi matematycznych, służących do rozwiązywania problemów z dziedziny ochrony atmosfery.
Keywords: sztuczne sieci neuronowe; systemy rozmyte; optymalizacja globalna; sztuczna inteligencja; ochrona atmosfery; artificial neural networks; fuzzy systems; global optimization; artificial intelligence; atmosphere protection