Wybrane zagadnienia współczesnej termowizji w podczerwieni - Więcek, Bogusław (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010)
"...Niniejsza praca w wielkim skrócie przedstawia najważniejsze problemy współczesnej termografii w poczerwieni. Rozpoczyna się od praw fizyki, jakie są stosowane w termowizji. Przedstawiono problem emisyjności materiałów i jej wpływ na pomiar temperatury metodą termowizyjną. Omówiono budowę i działanie detektorów podczerwieni oraz kamer termowizyjnych, zarówno termicznych, niechłodzonych jak i fotonowych, chłodzonych. Opisano parametry detektorów i kamer termowizyjnych oraz przedstawiono zasadę pomiaru temperatury za pomocą kamery. W części poświęconej zastosowaniom skupiono się na dwóch współczesnych aplikacjach termowizji - na badaniach stanu izolacji termicznej w budownictwie oraz badaniach nieniszczących. Praca przeznaczona jest dla studentów, doktorantów, inżynierów, naukowców i użytkowników termowizji w podczerwieni, którzy stosują lub zamierzają ją stosować w praktyce."
Praca przeznaczona jest dla studentów, doktorantów, inżynierów, naukowców i użytkowników termowizji w podczerwieni, którzy stosują lub zamierzają ją stosować w praktyce.
Wydawca - Politechnika Łódzka - Instytut Elektroniki
Keywords: promieniowanie podczerwone; detektory promieniowania podczerwonego; obrazowanie podczerwone; termografia - wykorzystanie; termowizja w podczerwieni; infrared radiation; infrared radiation detectors; infrared imaging; thermography - use; infrared thermography