Łódź U Like 2019 : 11. Ogólnopolskie Seminarium Naukowe Studentów Architektury : zobaczyć, dotknąć, doświadczyć, przeżyć, opowiedzieć : monografia - Witkowski, Włodzimierz (red. nauk.); Striker, Jarosław (red. nauk.) (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2020)
Mamy zaszczyt oddać w Państwa ręce kolejny, już szósty tom z cyklu – Łódź U Like – Ogólnopolskie Seminarium Naukowe Studentów Architektury. Zobaczyć. Dotknąć. Doświadczyć. Przeżyć. Opowiedzieć. Tym bardziej jest nam miło przekazać, iż po raz drugi publikacja ta ma rangę monografii pokonferencyjnej. Minęła już ponad dekada odkąd członkowie Koła Naukowego Studentów Architektury PŁ „IX Piętro” zorganizowali po raz pierwszy Seminarium Naukowe „Łódź U Like”. Jego celem było stworzenie możliwości podzielenia się przez uczestników swoimi pasjami, wrażeniami, obserwacjami i doświadczeniami z podróży architektonicznych, tych dalekich i bliskich, dosłownych i metaforycznych. Seminarium było odpowiedzią na potrzeby samokształcenia i samodoskonalenia studentów oraz okazją do wymiany myśli, spostrzeżeń i wniosków. Od samego początku nazwie Seminarium towarzyszy pięć słów: zobaczyć, dotknąć, doświadczyć, przeżyć, opowiedzieć, które w wymowny sposób opisują zarówno ideę seminariów, jak i samą istotę poznawania architektury. Ostatnie z słów charakteryzujących cykl naszych działań – „opowiedzieć” – stanowi dopełnienie procesów poznawczych, o czym pisał już Witruwiusz ponad dwa tysiące lat temu w traktacie De Architectura, w pierwszym rozdziale Księgi I. Założenia seminarium są kontynuowane i rozwijane. Czwarta edycja przekształciła instytutowe spotkania w ogólnopolskie konferencje podsumowywane publikacjami artykułów, a od zeszłej edycji monografiami pokonferencyjnymi. 11. edycja ogólnopolskiego SNSA Łódź U Like odbyła się w dniach 6-8 listopada 2019 roku. Podczas tych trzech dni konferencji podzielonych na siedem sesji zaprezentowano 28 referatów. Prelegentami było: trzech gości specjalnych, siedmiu nauczycieli akademickich, czterech doktorantów i osiemnaścioro studentów. Reprezentowali oni 10 uczelni z całego kraju. [...]
Projekt okładki i identyfikacja wizualna ŁÓDŹ U LIKE 2019: Szczepaniak, Kamil
Wydarzenie: Ogólnopolskie Seminarium Naukowe Studentów Architektury (11 ; 2020 ; Łódź).
Komitet Naukowy Konferencji: dr hab. n.t. Artur Zaguła, prof. PŁ; dr inż. arch. Włodzimierz Witkowski; dr hab. inż. arch. Jan Kurek; dr inż arch. Wojciech Pardała; inż. arch. Jarosław Striker
Keywords: podróże architektoniczne; architektura