Kształcenie doktorantów. Praktyczny przewodnik po przepisach. - praca zbiorowa; Plona, Natalia (red.) (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2020)
Opracowanie pt. "Kształcenie doktorantów – praktyczny przewodnik po przepisach" dotyczy problematyki bardzo aktualnej, obejmuje bowiem zagadnienia związane z niedawno powołanymi do życia szkołami doktorskimi, które stopniowo zastępują wygaszane już studia doktoranckie i stanowią nową jakościowo formę kształcenia doktorantów. Autorzy, pochodzący z kilku ośrodków akademickich, w większości będący doktorantami i specjalistami w omawianych sprawach, podjęli próbę uchwycenia najistotniejszych zagadnień, które już występują lub wkrótce wystąpią w praktyce funkcjonowania szkół doktorskich. Publikację otwierają rozważania odnoszące się do powoli wygasających studiów doktoranckich. Jak pamiętamy, w procesie legislacyjnym ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce studia doktoranckie poddano krytyce, przeciwstawiając im nową formę kształcenia w systemie szkolnictwa wyższego i nauki w Polsce – szkołę doktorską.
Książka powstała w ramach projektu „Merytorycznie i przystępnie dla zwiększenia świadomości prawnej doktorantów” współfinansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach zadania publicznego pn. „Organizowanie i animowanie działań na rzecz środowiska akademickiego”.
Projekt okładki: Florczuk-Kołomyja, Patrycja
Keywords: kształcenie doktorantów w Polsce; samorządy doktoranckie; szkoły doktorskie; Fundacja CRE8; programy kształcenia szkół doktorskich; ocena śródokresowa doktorantów; zatrudnienienie doktorantów; postępowanie w sprawie nadania stopnia doktora