Algorytm przekształcania schematów blokowych w programie AutoCAD - Wasiak, Grzegorz (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2011)
Jako przykład komputerowego wspomagania projektowania w zakresie szeroko rozumianej automatyki przedstawiono algorytm aplikacji wspomagającej przekształcanie schematów blokowych w środowisku programu AutoCAD. W omawianym algorytmie proponuje się uzupełnienie graficznego odwzorowania poszczególnych elementów używanych w schematach blokowych o atrybuty związane z poszczególnymi wejściami i wyjściami rozpatrywanego elementu, które zawierają nazwy elementów dołączonych do tych wejść i wyjść. Daje to możliwość stworzenia biblioteki elementów wykorzystywanych do rysowania schematów blokowych oraz zbudowania swoistej tablicy połączeń poszczególnych elementów w schemacie.

In the paper, an algorithm is presented for supporting the transformation of block diagrams in the AutoCAD environment, as an example of computer-aided design in the wide range of automatics. The algorithm proposes an extension of a graphical representation of components used in the block diagrams with attributes associated with various inputs and outputs of these components. The attributes contain the names of elements connected to these inputs and outputs. This gives the possibility of creating a library of elements used for drawing block diagrams, and building the specific array of elements’ connections in the diagram.
Algorithm for the transform of block diagrams in AutoCAD