Kiedy olej spotka się z ozonem... - Bartos, Adrian (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021)
W Instytucie Surowców Naturalnych i Kosmetyków Politechniki Łódzkiej prowadzone są badania nad nowymi składnikami mas kosmetycznych otrzymywanych z olejów roślinnych po procesie ozonolizy. To na bazie takich eksperymentalnych substancji tworzone będą kosmetyki przyszłości, dzięki którym przemysł zrezygnuje z dodatku konserwantów, jak parabeny czy pochodne formaldehydu.
Artykuł zamieszczony jest w : Życie Uczelni : biuletyn informacyjny Politechniki Łódzkiej, nr 155, Luty 2021
Keywords: proces ozonolizy; kosmetyki przyszłości; oleje roślinne zastosowanie w kosmetyce; ozonolysis process; cosmetics of the future; vegetable oils used in cosmetics