Uwarunkowania dla oprogramowania systemu controllingowego w banku spółdzielczym. - Staniec, Iwona; Stygar, Sebastian (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2013)
W literaturze dużo rozważań poświęca się modzie, konieczności i skuteczności wykorzystania nowych systemów zarządzania. Na przełomie XX i XXI wieku podaje się, że w teorii zarządzania pojawiło się około 100 nowych podejść. Najpopularniejsze z nich to controlling. Niestety , aby system controllingowy był skuteczny, czyli pozwalał na osiągnięcie założonych celów, musi być wspierany przez dostosowany do jego potrzeb system IT. Celem prezentowane j pracy jest identyfikacja uwarunkowań systemów informatycznych przeznaczonych do realizacji zadań controllingowych w bankach spółdzielczych.

In the literature, much discussion is devoted to fashion, necessity and effectiveness of the use of new management systems. At the turn of the century given that management theory there are about 100 new approaches. The most popular of these is controlling. Unfortunately, in order to be effective controlling system, which allowed you to achieve your goals must be supported by tailored to the needs of the IT system. The aim of this paper is to identify the determinants of information systems for controlling tasks in cooperative banks.
Conditions for the software controlling system in the cooperative bank