Ewaluacja jako instrument wspierający rozwój organizacji uczącej się w sektorze non-profit - Januszkiewicz, Aleksandra (Lodz University of Technology Press, 2013)
Tematem niniejszego artykułu jest ewaluacja jako instrument rozwoju kultury uczenia się w organizacjach pozarządowych. Autorka stawia tezę, że wykorzystanie ewaluacji przez organizacje pozarządowe może znacząco przyczynić się do poprawy efektywności funkcjonowania tych organizacji poprzez wprowadzenie elementów kultury i praktyki uczenia się. Szczególna role w budowaniu potencjału ewaluacyjnego odgrywają liderzy organizacji.

The subject of this paper concerns the role of evaluation in development of learning culture in non-governmental organizations. The Author argues that evaluation may increase the effectiveness of functioning of this sector though development of learning culture and practice. An important role in this process is played by the leaders of the organization.
Evaluation as an instrument contributing to development of learning organizations in non-profit sector
Keywords: ewaluacja; rozwój organizacji; organizacja pozarządowa; lider organizacji; evaluation; development of organization; non-governmental organization; learning organization; leader of organization