Organizacja w sieci relacji - (:unkn) unknown (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2017)
Każda organizacja jest uwikłana w sieć relacji zarówno wewnątrz-, jak i międzyorganizacyjnych. Relacje z interesariuszami (wewnętrznymi i zewnętrznymi) oraz innymi podmiotami mogą być nawiązywane w różny sposób i w różnych formach, a głównym celem ich kształtowania jest dążenie do rozwoju organizacji. Szerokie spektrum różnych kategorii relacji powoduje, że zarządzanie relacjami organizacji staje się coraz bardziej złożone, a wielowymiarowość problemów z tym związanych jest prawdziwym wyzwaniem dla kadry kierowniczej. Niniejsza monografia koncentruje się na wybranych problemach zarządzania relacjami w różnego typu organizacjach, wpisując się tym samym w ten aktualny i szeroko dyskutowany w naukach o zarządzaniu nurt badawczy. Książka składa się z 28 opracowań, które podzielono na trzy części.[...] Część pierwsza porusza strategiczne i strukturalne zagadnienia zarządzania relacjami międzyorganizacyjnymi.[...] W części drugiej skoncentrowano się na determinantach kształtowania i rozwijania relacji międzyorganizacyjnych, czyniąc przedmiotem rozważań trzy wybrane czynniki.[...] Część trzecia monografii poświęcona została relacjom z wybranymi interesariuszami organizacji w różnych kontekstach.[...].

Every organization is involved in network relations, including those inter-, as well as intraorganizational ones. Relationships with stakeholders (internal and external) and other entities can be established in different ways and in different forms, and the main goal of their formation is the pursuit of organizational development.A wide variety of categories of relationships makes management of organization relationships more and more complex, and the multidimensional nature of the problems involved is a real challenge for executives. This mono-graph focuses on selected problems of relational management in different types of organizations incorporating the current and widely discussed in the manage-ment science areas of research. The monograph consists of 28 chapters that are divided into three parts. [...] The first part deals with the strategic and structural issues of managing in-terorganizational relations.[...] The second part was devoted to the topic of the determinants of shaping and developing interorganizational relationships, with reference to three selected factors.[...] The third part of the monograph was devoted to relations with selected stakeholders of the organization in different contexts.[...]
Red.nauk. Wydziału Organizacja i Zarządzania : Jerzy Lewandowski
Projekt okładki : Martyna Adamik
Keywords: zarządzanie relacjami w przedsiębiorstwie; relacje międzyorganizacyjne; kształtowanie relacji międzyorganizacyjnych; relacje w interesariuszami; enterprise relationship management; inter-organizational relations; shaping inter-organizational relations; relationships with stakeholders