Nośność cienkościennych płyt o zmiennej ortotropii - Kubiak, T.; Kołakowski, Z. (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 1997)
W pracy analizowano zachowanie się sprężystych cienkościennych płyt ortotropowych po utracie stateczności w ramach drugiego rzędu asymptotycznej teorii stateczności układów zachowawczych Koitera [1]. Badano płyty ortotropowe o głównych kierunkach ortotropii równoległych do krawędzi ścian charakteryzujące się zmiennym wzdłuż szerokości współczynnikiem ortotropii βᵢ=Eₓᵢ/Eᵧᵢ. Analizowano płyty przegubowo podparte na obciążonych brzegach, a na nie obciążonych wzdłużnych brzegach uwzględniono różne rodzaje podparcia (utwierdzenie, podparcie przegubowe, swobodny brzeg). Płyty poddano obciążeniom powodującym równomierne i liniowo zmienne zbliżenie brzegów.

The present papers deals with an analysis of the elastic thin-walled orthotropic plates after stability loss. The problem was solved using Koiter's second-order asymptotic theory of stability of conservative system. Numerical test were made on plates with orthotropy ratio, β=Eₓ/Eᵧ, varying widthwise, which principal directions of orthotropy being parallel to wall edges. The analysis carried out on thin plates with loaded edges simply supported; unloaded edges were tested with different kinds of support (clamped, simply supported, free-edge). Plates were subject to loads causing uniform and linearly variable displacement of edges to each other.
Carrying capacity of thin-walled plates with orthotropy varying widtwise
Praca wykonana w ramach grantu KBN nr PB-138/T07/97/12
Keywords: cienkościenna płyta ortotropowa; teorii stateczności układów zachowawczych; teoria Koitera; współczynnik ortotropii; thin-walled orthotropic plate; system stability theory conservative; Koiter`s theory; orthotropy ratio